Kajak kanu klub Zagreb

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Svjetsko prvenstvo u slalomu na divljim vodama, Sloka 2010 - Matija Marinić 13. mjesto u disciplini C1 slalom

[kljukan_lijevo]Od 8.-12. rujna 2010. godine, na umjetnoj slalom stazi u Tacnu (Ljubljana), održano je najveće ovogodišnje slalom natjecanje, Svjetsko prvenstvo u slalomu na divljim vodama. Našu zemlju predstavljala su trojica kajakaša (K1): Dinko Mulić, Andrej Glücks i Marko Mrkoci; i dvojca kanuista (C1): Matija Marinić i Danko Herceg. U njihovoj pratnji bila su dva trenera prof. Dubravko Lilek i Stjepan Perestegi.

Zbog prognoze da će rijeka Sava narasti, prve kvalifikacije su počele dan ranije u srijedu. Tako su već u srijedu počele kvalifikacijske utrke za discipline C1 žene, K1 žene, C1 muški i C2 muški. Tako su u srijedu nastupili i naši kanuisti. Danko Herceg nije uspio biti među prvih 30 kanuista te se nije kvalificirao u polufinale. Osvojio je 40. mjesto. Matija Marinić je sa svojom prvom kvalifikacijskom vožnjom zasjeo na 28. mjesto i tako uspio dohvatiti polufinale što je bilo izvrsno za našeg mladog kanuistu.

Rezultati kvalifikacija za K1 žene, C1 muške i C2 muške

U četvrtak se nisu odvijala nikakva događanja zbog previsokog vodostaja. Raspored natjecanja se malo izmjenio. Donesena je odluka da će se u petak održati samo kavalifikacijska utrka za K1 muške. Za subotu su planirana finala i ekipna natjecanja za K1 žene i C2 muške. Za nedjelju su planirana finala i ekipna natjecanja za C1 žene, C1 muške i K1 muške. Također je donešena odluka da se postavljena staza neće mijenjati za finalne utrke te da će se na ekipnim natjecanjima voziti samo jedna vožnja.

Odgoda kvalifikacija za K1 muške

[2010-09-27-tacen-pune-tribine-nedjelja]U petak popodne započele su kvalifikacije za kajakaše. Dinko Mulić je u kvalifikacijama osvojio 35. mjesto i tako se očekivano kvalificirao za nedjeljno polufinale. Andrej Glücks i Marko Mrkoci, nažalost, nisu uspjeli biti među prvih 40 kajakaša pa je za njih završilo prvensto, bar što se tiče pojedinačnog natjecanja.

Rezultati kavalifikacija za K1 muške

I tako je došla subota, dan kada će se osvajati prve medalje na ovom svjetskom prvenstvu i to u pojedinačnim i ekipnim disciplinama za K1 žene i C2 muške. Mi nismo imali predstavnike u tim disciplinama tako da je za nas subota porošla u "revijalnom tonu". Uživali smo u vrhunskim vožnjama kajakašica i C2 posada. Na kraju, nova svjetska prvakinja postala je Corinna Kuhnele (AUT) ispred Jane Dukatove (CZE) i svoje sunarodnjakinje Violette Oblinger-Peters (AUT). U disciplini C2, zlato su odnijeli blizanci Pavol i Peter Hochschorner (SVK), srebro je pripalo posadi Denis Gargaud Chanut/Fabien Lefevre (FRA), dok je brončana postala C2 posada David Florence/Richard Hounslow (GBR).

U ekipnim vožnjama najbrže su bile kajakašice Češke, druge su bile Njemice a treće mjesto je pripalo Slovenkama, na radost mnogobrojne publike na obalama Save. u ekepnim vožnjama kanua dvosjeda (C2) pobjedu su odnjeli Francuzi, drugi su bili Česi a treći Njemci.

Rezultati polufinala, finala i ekipnih natjecanja za K1 žene i C2 muške

U nedjelju slovenska publika počela je stizati na Tacenske tribine već rano jutro kako bi bodrila svoje reprezentativce, a posebno dosadašnjeg svjetskog prvaka Petera Kauzera iz Hrastnika.

[2010-09-12-matija-marinic-C1-13-mj]Od naših, prvi je nastupio Matija u polufinalu u disciplini C1. Odvozio je odličnu vožnju bez vidljivih linijskih grešaka i bez kaznenih. Na kraju je osvojio 13. mjesto što je iznad svih očekivanja, a definitivno nam potvrđuje svoju kvalitetu i realne mogućnosti da se kvalificira za Olimpijadu u Londonu 2012. godine.

U polufinalnoj utrci kajakaša nastupio je Dinko. Nažalost, kod jedne teške varijante između 11. i 12. vrata napravio je grešku i prošao pored 12. vrata te ih promašio i zaradio 50 kaznenih sekundi. Na kraju je završio na 34. mjestu.

Najveće iznenađenje u polufinalnim utrkama je bio makedonski olimpijac Atanas Nikolovski (MKD) koji je nakon polufinalne utrke u disciplini K1 bio na 1. mjestu.

U finalnim utrkama svjetsko prvenstvo je bilo na vrhuncu. Svi su očekivali da pobijede njihovi favoriti. Na kraju je u disciplini C1 žene slavila Jana Dukatova (SVK). Kanu discipline su do sada bile isključivo rezervirane za muškarce. Ovo je prvo svjetsko prvenstvo na kojem su se žene natjecale u kanuu pa je tako Jana postala prva svjetska prvakinja u disciplini C1 žene. Drugo mjesto je osvojila Leanne Guinea (AUS) dok je treća bila Jessica Fox (AUS).

[2010-09-28-tony-estanguet-C1-1-mj]U disciplini C1 muški u finalu je pobijedio Tony Estanguet (FRA) ispred svog vječnog rivala, još od juniorskih dana, Michala Martikana (SVK). Obično na svjetskim prvenstima i olimpijskim igrama njih dvoje zauzimaju prva dva mjesta, s rijetkim izuzetcima, još tamo od olimpijskih igara 2000. godine. Treće mjesto je osvojio Jordi Domenjo (ESP).

Finale kajakaša je bilo posebno uzbudljivo. Slovenci su imali dva finalista, Petera Kauzera i Jureta Megliča. Na kraju je ipak slavio Daniele Molmenti (ITA) ispred Vavrineca Hradileka (CZE) i domaćeg Jureta Megliča (SLO) na trećem mjestu.

Poslije finala održala su se ekipna natjecanja u disciplinama 3xC1 muški i 3xK1 muški. U 3xC1 pobijedila je ekipa Slovačke predvođena srebrnim iz pojedinačnog natjecanja Michalom Martikanom. Drugi su bili Nijemci a treći Česi. Pobjedu među kajakaškim ekipama je odnijela Njemačka, druga je bila Francuska ekipa dok je treće mjesto osvojila Italija. Naša ekipa u sastavu Dinko Mulić, Andrej Glücks i Marko Mrkoci osvojili su odlično 9. mjesto (od 22 ekipe).

Rezultati polufinala, finala i ekipnih natjecanja za C1 žene, C1 muški i K1 muški

Za vrijeme svjetskog prvenstva održan je seminar i ispit za IJCSL -  internacionalnog kanu slalom suca. Sam ispit se sastoji od polaganja ICF statuta, polaganja kanu slalom pravila i primjene slalom pravila koja se polažu na dijagramima koji predstavljaju kompletnu stazu sa 25 vrata sa različitim situacijama na vodi. Pet članova našeg kluba je uspješno prošlo ispit i tako si  priskrbilo sudačku licencu.

Na kraju možemo reći da je ovo svjetsko prvenstvo za hrvatsku reprezentaciju prošlo vrlo dobro. Matijino 13. mjesto u disciplini C1 nam daje nadu da bi na budućim svjetskim natjecanjima mogli imati konkurenta za svjetske medalje. No o tome ćemo razmišljati u nadolazećim godinama!

Fotografije sa svjetskog prvenstva na Tacnu možete pogledati ovdje.

 

Komentari

2010-09-dinko-mulic-sloka-640x220.jpg

Kalendar

<<  Rujan 2021  >>
 Po  Ut  Sr  Če  Pe  Su  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930