Naziv Kajak kanu klub Zagreb

Adresa:

Savska cesta 193
10000 Zagreb
OIB: 48723213517
Matični broj: 3257118
IBAN: HR2323600001101401394
E-mail: info@kkkzagreb.hr
   
Predsjednik kluba: Ernest Jakoš  (mob. +385 99 745 5560)
Dopredsjednik kluba: Zdeslav Karlovac
   
Tajnik: Ren Korpes
Radno vrijeme tajništva:  ponedjeljak, petak 10:00 - 12:00 srijeda 18:00 – 21:00
   
Glavni trener: prof. Dubravko Lilek
   
Izvršni odbor: Ernest Jakoš, Zdeslav Karlovac, Stjepan Perestegi, Matija Marinić, Iva Babić, Luka Čolić, Ren Korpes (tajnik)
Nadzorni odbor: Andrej Glücks, Žarko Zadravec, Boris Marđetko, E-mail: nadzorni-odbor@kkkzagreb.hr
Stegovna komisija: Predrag Starčević, Zlatko Sedlar, Filip Kuftinec

Karta

Kraljevska banska uprava Savske banovine Zagreb, 10.03.1931. godine odobrava osnivanje Kajak kluba Zagreb te se određuje i njegova svrha: "Svrha kluba je promicanje kajak-sporta u kajaku i sličnim čamcima, sklopivim gumenim čamcima, tzv. Faltboot, kanu itd." Klupske boje su žuta i plava. Zastava je trouglasta, gornja polovina je plave, a donja je žute boje. U sredini nalaze se inicijali kluba KKZ u plavoj boji na bijelom okruglom polju. Tim se strogim pravilima određuje izgled klupskog dresa, kao i da članovi (redoviti ili izvršni) moraju biti neporočni,  naobraženi i punoljetni, vješti u plivanju te vlasnici ili barem stalni posjednici čamca.

Kajak i kanu je sportska i rekreativna grana u kojoj sportaši sjede (u kajaku) ili kleče (u kanuu) te veslaju licem okrenutim u smjeru vožnje. Pokreću se veslom koje nije oslonjeno na čamac već se slobodno drži u ruci. Tijelo sportaša je jedina veza između vesla i čamca.

Kajak i kanu ima natjecateljske discipline kako na mirnim vodama (jezera, mora) tako i na divljim vodama (rijeke, umjetne staze).

Kajak i kanu discipline na divljim vodama se dijele na spust i slalom.

Kajakaštvo je prvotno bilo povezano s potrebom za preživljavanje. Kasnije postaje turizam i rekreacija, na koncu i sportska grana. Kajak potječe od Eskima. Čamce, koje su nazivali "ajuk" (jednosjed), koristili su za ribolov i prijevoz. Riječ kanu i prve takve čamce u Europu donose pomorci iz Kanade, koji su ime čamca preuzeli od prvih sjevernoameričkih Indijanaca s kojima su došli u doticaj.

Povijest se modernoga kajakaštva veže uz ime škotskoga odvjetnika Johna MacGregora, koji je 1865. po slici eskimskih kajaka sagradio prvi kajak u turističke svrhe.