Europsko prvenstvo u slalomu u Liptovskom Mikulašu (Slovačka), održano od 21. do 29. svibnja, potvrdilo je ono što se dalo naslutiti i na posljednjim Olimpijskim igrama. Titulu najboljih na starom kontinentu, u dvije muške kategorije, potvrdili su pobjednici iz Tokija, Benjamin Savšek (SLO) u kanuu i Jiry Prskavec (CZE) u kajaku.

Benjamin Savšek je pobijedio ispred brončanog olimpijca Siderisa Tasiadisa (GER) dok je treći, pomalo neočekivano, bio Miquel Travé (ESP).

I na zadnjem Europskom prvenstvu održanom u Liptovskom Mikulašu 2016. godine, broncu u C1 osvojio je Španjolac, ali tada Ander Elosegi, koji je tim rezultatom ostvario olimpijsku vizu za Rio, nažalost našem Matiji Mariniću pred nosom.

Iako na ovom prvenstvu prvotimac KKK Zagreb Matija nije izborio polufinale, trke koje su mu prethodile bile su izvrsna uvertira u sezonu. Osvojeno 4. mjesto na međunarodnom slalomu u Solkanu (Slovenija), 1. mjesto na ICF utrci u Tacenu (Slovenija) te 2. mjesto na ICF utrci u Liptovskom Mikulašu (Slovačka).

Ovi rezultati budili su nadu u njegovo sigurno finale na ovom Europskom prvenstvu, ali zbog preziheraške vožnje u kvalifikacijama, uz podosta kaznenih, to nije bilo dovoljno.

S druge strane njegov klupski kolega Ren Korpes pokazao je više agresivnosti. Iako zbog iznimno jake kategorije, te ukupno 6 kaznenih, na posljednjem nastupu nije dohvatio toliko željeno polufinale. Ren nastavlja sa treninzima te se zajedno sa Marinom priprema za daljnja natjecanja koja slijede već ovaj vikend.

Kako je Europsko prvenstvo prvo na rasporedu kao svojevrsna uvertira u sezonu, nadamo se da će se Matija ponovo pojavljivati na postoljima u nastavku svijetskog kupa i kroz sezonu te da će klubski kolege s reprezentativnom normom Ren Korpes i Thomas Ukalović u elitnoj K1 disciplini dohvatiti još koji polufinalni nastup i time nas razveseliti i dati nam nadu da i u K1 disciplini možemo u budućnosti očekivati novog Olimpijca iz redova KKK Zagreba!

 2022 05 europsko prvenstvo mikulas matija marinic 012022 05 europsko prvenstvo mikulas matija marinic 022022 05 europsko prvenstvo mikulas ren korpes 01