Kajak i kanu je sportska i rekreativna grana u kojoj sportaši sjede (u kajaku) ili kleče (u kanuu) te veslaju licem okrenutim u smjeru vožnje. Pokreću se veslom koje nije oslonjeno na čamac već se slobodno drži u ruci. Tijelo sportaša je jedina veza između vesla i čamca.

Kajak i kanu ima natjecateljske discipline kako na mirnim vodama (jezera, mora) tako i na divljim vodama (rijeke, umjetne staze).

Kajak i kanu discipline na divljim vodama se dijele na spust i slalom.

Spust je disciplina u kojoj se natjecatelji spuštaju niz brzace rijeka. Dužina staza u današnje vrijeme je oko 15 minuta, to je klasični spust. Postoje i sprint disciplina koja je kraća i traje oko 2 minute a voze se dvije vožnje koje se zbrajaju.

Slalom je disciplina u kojoj natjecatelji moraju proći kroz vrata postavljena iznad vode. Osim vrata sa zeleno-bijelim palicama, kroz koja se mora proći nizvodno, postoje i vrata s crveno-bijelim palicama, kroz koja se prolazi uzvodno. Ako se vrata promaše, na ukupno vrijeme se dodaje 50 kaznenih sekundi, dok se za dodir vrata dodaju 2 kaznene sekunde. Dužina staze je oko 2 minute. Natjecatelji se niz stazu spuštaju dva puta, a krajnji rezultat je zbroj rezultata iz obje vožnje. Natjecanja u slalomu se održavaju na rijekama ili na umjetnim stazama.

U spustu i u slalomu se natjecanja održavaju u sljedećim disciplinama: K-1 za muškarce i žene te C-1 i C-2 za muškarce.

U disciplinama spusta i slaloma, uz pojedinačna natjecanja na prvenstvenim utrkama održavaju se i ekipna natjecanja. Ekipa se sastoji od tri čamca, a vrijeme se mjeri od trenutka kada prvi prođe startnu liniju do trenutka kada treći (posljednji) član ekipe prođe ciljnu liniju. Naravno, u slalomu se još dodaju i kaznene sekunde.

Na Olimpijskim je igrama u Münchenu 1972. održano prvo olimpijsko natjecanje u slalomu. Nažalost, do Barcelone 1992. slaloma na Olimpijadi nije bilo. Od 1992. slalom je stalna olimpijska disciplina.

Na mirnim se vodama natjecanja održavaju u disciplinama K-1, K-2, K-4 za muškarce i žene, te u disciplinama C-1, C-2 i C-4 za muškarce na dionicama od 200, 500 i 1000 metara. Postoje također i natjecanja u maratonu. Natjecanja na mirnim vodama održavaju se na jezerima ili na mirnim rukavcima rijeka. Natjecanja na mirnim vodama su na olimpijskome programu od 1936. u Berlinu.